Interpellation 2014/15:704 Fritidspengens betydelse för folkhälsan och demokratin

av Helena Bouveng (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Systemet med fritidspeng för barn i familjer med försörjningsstöd infördes av alliansregeringen den 1 juli 2014. Fritidspengen är avsedd för de barn som lever i hushåll med knappa ekonomiska resurser under en längre tid. Den riktas till barn i familjer som har försörjningsstöd och som haft det i minst sex månader under den senaste tolvmånadersperioden.

Förslaget att avskaffa fritidspengen har mött kritik ifrån flera håll, bland annat ifrån Rädda Barnen. De menar att fritidspengen hjälper barn att utvecklas socialt, både enskilt som människa och i grupp tillsammans med andra, och de befarar att ett avskaffande kommer att drabba de mest utsatta barnen.

Fritidspengen är viktig ur flera aspekter. För det första är den viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Världshälsoorganisationen WHO kom nyss med alarmerande uppgifter om den svenska fetman och pekar på vikten av att barn och unga tidigt hittar fritidsaktiviteter och rör på sig. När man hör statsråd prata om fettskatt som en möjlig lösning samtidigt som man tar bort fritidspengen blir jag orolig.

För det andra är den viktig ur ett integrationsperspektiv. Aldrig förr har så många ensamkommande barn kommit till Sverige, och möjligheten att integrera sig i det svenska samhället för att lära sig kulturen och språket ökar enormt om man tidigt kan komma in i sociala sammanhang.

För det tredje är det en demokratifråga. Alla barn ska ha rätt att lära sig simma och ha en rik fritid, oavsett om det handlar om att få råd att gå med i den lokala fotbollsklubben, köpa den sportutrustningen som krävs eller gå med i den kommunala musikskolan.

I och med att fritidspengen är riktad direkt till de barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer hjälper denna många med de utgifter som oftast är de som dras in på först när ekonomin tryter.

Därför vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att dessa ekonomiskt utsatta barn ändå får möjlighet till rörelse och idrott?

Har någon utvärdering av fritidspengen gjorts innan det aviserade avskaffandet?