Interpellation 2014/15:645 SVT:s oberoende ställning

av Bengt Eliasson (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Eurovision Song Contest har precis avslutats. Sverige och Måns Zelmerlöw tog en glädjande seger i tävlingen och finalen kommer nästa år att gå av stapeln i Sverige. Efterspelet har dock inte enbart präglats av segeryra och vilken ort som ska få äran att stå som värd för evenemanget 2016. Efterdyningarna har även präglats av Europeiska radio- och tv-unionens (EBU) val att ersätta publikens burop mot applåder.

SVT ansvarade för sändningen av Eurovisionen Song Contest i Sverige och sände EBU:s produktion där man ersatte burop med applåder som man kan uppfatta som en form av censur av publiken. SVT har ett enormt viktigt publicistiskt och demokratiskt uppdrag. Med sin ställning har public service ett viktigt uppdrag att förmedla innehåll som inte är censurerat och inte är partiskt, särskilt inte i direktsändning. Detta levde man inte upp till under sändningen av Eurovision Song Contest. SVT sände material som censurerades. Enligt de flesta bedömare kommer systemet för att ersätta burop med applåder att användas även under 2016.

Public service bör inte sända censurerat material. Om man accepterar att burop ersätts med applåder befinner man sig på ett sluttande plan. Vad är nästa åtgärd för att vara politiskt korrekt i direktsändning?

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Anser kulturministern att SVT ska sända censurerat innehåll?

Om inte, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta?