Interpellation 2014/15:596 Myndighetskritik av regeringens finanspolitik

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har fått omfattande kritik för såväl delar som helheten av finanspolitiken. Bland andra Ekonomistyrningsverket, Ekobrottsmyndigheten, Finanspolitiska rådet och Arbetsförmedlingen framför allvarlig kritik. Finanspolitiska rådet tydliggör att regeringens politik är ett brott mot det finanspolitiska ramverket. Mot bakgrund av att finansministern upprepat har sagt att reglerna ska följas så är regelbrottet anmärkningsvärt.

Forskning visar att makrostabilitet är en av de viktigaste förutsättningarna för tillväxt. Att det nu råder osäkerhet kring de offentliga finanserna är därför oroande för sysselsättningen och den ekonomiska utvecklingen. En politik som föranleder bred och omfattande myndighetskritik riskerar att minska hushållens och företagens förtroende för hur offentliga finanser sköts. Det kan leda till bland annat minskade investeringar liksom svårigheter att bedriva stabiliseringspolitik.

 

Min första fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför vilka belägg som finns för att omfattande myndighetskritik inte skadar förutsättningarna för jobb och tillväxt.

Vidare undrar jag vilka åtgärder finansministern avser att vidta för att undvika omfattande myndighetskritik och om finansministerns uppfattning att Finanspolitiska rådet har spelat ut sin roll kvarstår.