Interpellation 2014/15:588 Bensinskatten

av Jan Ericson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Före valet lovade Socialdemokraterna uttryckligen att inte höja bensinskatten. Exempelvis sa Magdalena Andersson i en ekonomidebatt den 16 augusti: Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten.”

Bara ett halvår efter valet kommer så beskedet – bensinskatten höjs kraftigt. Det handlar inte bara om en engångshöjning utan om en extra uppräkning av den årliga indexeringen, som kommer att medföra en kraftig höjning av bensinskatten under denna mandatperiod.

Detta är ett av regeringens tydliga vallöftesbrott - ett av många brutna vallöften. Att säga en sak före valet och göra tvärtom efter valet undergräver all tilltro till regeringen och politiken. Regeringens och finansministerns trovärdighet är i dag närmast utraderad.

Skattehöjningen saknar miljöeffekt helt och hållet, eftersom även skatten på biodrivmedel måste höjas lika mycket i enlighet med EU:s regler. Den enda effekten blir alltså en kraftig skattehöjning på alla transporter, vilket slår särskilt hårt mot landsbygden.

Främsta anledningen till skattehöjningen lär vara finansministerns desperata jakt på pengar för att finansiera bidragshöjningar till främst dem som inte arbetar. Detta kommer alltså arbetspendlare på glesbygden att få betala, även den som investerat i en miljöbil. Sveriges bilister är återigen regeringens kassako.

När finansministern fått kritik för bensinskattehöjningen motiverar hon den med att oljepriset sjunkit dramatiskt sedan valet, varför det blivit mycket billigare att tanka. Detta är för det första en sanning med modifikation, eftersom en mycket stor del av bensinpriset utgörs av skatter och moms. Det sjunkande oljepriset har därför inte alls slagit igenom fullt ut på bensinpriset. Dessutom har oljepriset nu börjat stiga igen och bensinen kostar i dag återigen runt 14 kronor per liter. Visserligen en bit från tidigare toppnivåer, men trenden är stigande. 

Min fråga till finansministern är: Kan ministern här och nu lova att sänka bensinskatten igen om oljepriset ökar till tidigare nivåer?