Interpellation 2014/15:564 Sänkt ROT-avdrag

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har nu aviserat en begränsning av ROT-avdraget till 30 procent av arbetskostnaden i stället för dagens 50 procent. Men regeringen väljer att behålla taket på 50 000 kronor per person och år. Det är en fördelningspolitiskt konstig prioritering som bara gynnar dem som har råd med stora renoveringar.

Skillnaden i praktiken för en ensamstående mamma, som har sparat ihop pengar till att göra en mindre renovering i sitt badrum, är att hon kommer att få mindre pengar tillbaka än vad hon får i dag. Medan någon som har råd att göra en dyrare renovering av sitt hus fortfarande kan få ut maxbeloppet på 50 000 kronor, om man väljer att köpa ännu mer.

Följande räkneexempel visar detta tydligt: Vill den ensamstående mamman renovera sitt badrum för 50 000 kronor får hon 15 000 kronor tillbaka med regeringens politik, i stället för de 25 000 kronor som hon får i dag. Skillnaden för den som har råd att göra en större renovering med ROT-avdraget är bara att man gör byggprojektet ännu större. Om du i dag renoverar för 100 000 kronor får du 50 000 kronor tillbaka och med regeringens begränsningar i stället 30 000 kr. Men eftersom taket ligger kvar på samma nivå kan du höja investeringen till 166 000 kronor och ändå få tillbaka 50 000 kronor.

Finansministern använder ofta argument i debatten om ROT att regeringen i och med sina begränsningar av ROT-avdraget nu har satt stopp för lyxrenoveringar, att det är få som slår i taket och att de som har råd att göra så stora renoveringar inte behöver skattelättnader. Medan det i själva verket är precis tvärtom. Förslaget känns skräddarsytt för att gynna lyxvillor och höginkomsttagare.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga finansministern: