Interpellation 2014/15:563 Byggbranschen

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringens aviserade skattehöjningar för företagen skapar stor oro inför framtiden och det kommer att drabba byggbranschen särskilt hårt. Utöver skattehöjningar som höjd arbetsgivaravgift för unga, ökade bensin- och dieselskatter kommer försämringen av ROT att påverka främst de seriösa företagen i branschen.

Seriösa byggföretag som vill återinvestera i sin verksamhet eller anställa ytterligare en person avvaktar då man är osäker på hur marknaden utvecklas. Risken är att den osunda konkurrensen ökar genom att fler väljer att anlita svart arbetskraft.

De aviserade kostnadsökningarna på arbete och verksamhet kommer i slutändan konsumenten att få betala genom ökade priser på byggtjänster. De redan hårt beskattade konsumenterna kommer även de att drabbas av ökade inkomstskatter vilket sammantaget gör att det blir mindre pengar kvar i plånboken för en vanlig arbetare.

Sammantaget gör de aviserade kostnadsökningarna att det blir dyrare att göra rätt genom ökad skatt på arbete och företag samt försämrat ROT-avdrag.

Mot bakgrund av ovanstående är mina frågor till finansministern:

  1. Hur ser finansministern på att de försämringar som aviserats kommer att påverka de seriösa företagen inom byggbranschen?
  2. Bedömer finansministern att det finns en risk för att försämringen av ROT och ökade skatter för företag och på arbete kommer att bidra till att fler väljer att anlita svart arbetskraft?
  3. Om det visar sig att den osunda konkurrensen ökar efter begränsningen av ROT, har då finansministern någon åtgärd att vidta för att se till att de seriösa företagen inom byggbranschen kan fortsätta att växa?