Interpellation 2014/15:554 Dubbelreglering vid byggnation av cisterner

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Det har kommit till min kännedom att det i dag råder en olycklig dubbelreglering vid byggnation av cisterner. Bakgrunden till detta är att Boverket infört nya europeiska konstruktionsstandarder, så kallade eurokoder, som tvingande krav på den verksamhetsutövare som ska bygga en cistern. Problemet är att dessa eurokoder strider mot de sedan tidigare existerande regelverken från bland annat Arbetsmiljöverket och MSB. Konsekvensen har blivit att ingen cistern kan byggas inom Sveriges gränser i dag, något som på sikt kan få allvarliga konsekvenser för den svenska konkurrenskraften.

Problematiken påtalades av ett flertal remissinstanser redan i den remissrunda som föregick Boverkets beslut om att införa eurokoderna som tvingande krav. Flera remissinstanser påtalade också att de saknade en ordentlig konsekvensanalys av Boverkets förslag.

Boverket har i svar till de berörda branscherna dels hävdat att det inte föreligger motstridiga regelverk, trots att detta bekräftas av de övriga myndigheterna, dels kommenterat branschens problembeskrivning som ”överdriven”. Men faktum kvarstår – det byggs inga cisterner i Sverige i dag, på grund av dubbelregleringen.

Jag har blivit informerad av de berörda branscherna, som påtalat problemet för de olika myndigheterna och även för den politiska ledningen på Näringsdepartementet. Bland annat gav alliansregeringens bostadsminister Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo Boverket i uppdrag att i samarbete med Arbetsmiljöverket lösa problemet. Men ingenting har hänt!

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

 

Vad gör statsrådet Mehmet Kaplan för att säkerställa att befintliga regelverk gällande byggnation av cisterner inte strider mot varandra, och när kommer Boverket att presentera en konkret lösning på problemet?