Interpellation 2014/15:553 Utjämningssystem för kostnader för säkerhetspersonal på flygplatser

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Efter den 11 september 2001 i och med terrordåden i USA höjdes den allmänna säkerheten på flygplatser runt om i världen. I Sverige infördes ett utjämningssystem för att skydda mindre flygplatser från att drabbas hårt ekonomiskt av detta.

Utjämningssystemet fungerar så att samtliga passagerare betalar en fast summa på sin biljett som flygbolagen sedan betalar in till Transportstyrelsen. Flygplatser ansöker i sin tur om medel hos Transportstyrelsen som ska täcka kostnaderna för säkerheten. Jämförelsevis kostar den inre säkerheten på Arlanda flygplats ca 2 kronor per passagerare medan kostnaden på en liten flygplats kan vara ca 500 kronor per passagerare.

Enligt Transportstyrelsens tolkning har flygplatser inte möjlighet att ansöka om medel från detta utjämningssystem för att täcka kostnader för säkerheten på plattan (området där flygplanen befinner sig). På grund av att merkostnaderna runt flygsäkerheten har ökat, i synnerhet för att mindre flygplaster i dag behöver ha en säkerhetsvakt som övervakar flygplanen på plattan, innebär detta en betydande kostnadsökning jämfört med tidigare.

Säkerhetsvakten på plattan får enbart övervaka och inte delta i något annat arbete. Ansvarig för en mindre flygplats i södra Sverige har uppgivit att det innebär en kostnadsökning på 1,5 miljoner kronor årligen. Detta har blivit ett hårt slag mot våra mindre flygplatser runt om i landet. 

Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som framförts?