Interpellation 2014/15:531 Distansundervisning inom kommunal vuxenutbildning

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Den kommunala vuxenutbildningen har en viktig roll att fylla utifrån de vuxnas individuella behov av utbildning och personlig utveckling. Den som behöver läsa in grundläggande eller särskild behörighet för högskolestudier ska kunna göra detta. Inom vuxenutbildningen kan man även komplettera tidigare utbildning eller läsa in en gymnasieutbildning. Det finns genom dagens utbildningssystem en rättighet för vuxna att få en utbildning som motsvarar grundskolan. För att bland annat möta de allt större ungdomskullarna och minska trycket på vuxenutbildningen ökade också den förra alliansregeringen antalet utbildningsplatser inom yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning med ca 48 000 årsplatser.

Skolinspektionen presenterade nyligen på regeringens uppdrag en ny rapport som granskat kvaliteten på distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning och som visar på tydliga brister inom området. För den individ som bor långt ifrån skolan, arbetar deltid eller har någon form av funktionshinder är den kommunala vuxenutbildningen på distans oerhört viktig och därmed krävs det också en större flexibilitet och individanpassad undervisning som tar hänsyn till de olika förutsättningar som finns i varje enskilt fall.

Samtidigt visar rapporten att många av de studerande inte får tillräckligt med stöd ifrån läraren, då man oftast endast erbjuder handledning på dagtid då många arbetar. Ett syfte med distansutbildningen som därmed går förlorat är möjligheten att i stället få studiehjälp på kvällstid kombinerat med ett förstärkt handledningsstöd över internet. Många studerande har vittnat om att studierna skulle förbättras om det fanns möjlighet att ha kontakt med lärarna på kvällen.

Från regeringens sida krävs det nu ett större helhetsgrepp, uppföljning och ansvarstagande för att den kommunala vuxenutbildningen på distans ska kunna hålla en högre kvalitet och kan bli bättre anpassad till de studerandes enskilda behov och förutsättningar.

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic:

Hur avser statsrådet att förbättra den kommunala vuxenutbildningen på distans och säkerställa att samtliga studerande får det stöd och den utbildning som de har rätt till?