Interpellation 2014/15:517 Sveriges psykologiska beredskap

av Sotiris Delis (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Rysslands aggressiva agerande i Ukraina har påverkat den svenska säkerheten på flera sätt. Utöver den ökade spänningen i vårt närområde pekar Säkerhetspolisen i sin årsbok 2014 ut Ryssland som det största underrättelsehotet mot Sverige. Enligt Säpo är det flera länder som använder sig av olaglig underrättelseverksamhet i Sverige i syfte att inhämta information för att gynna det egna landet. Sedan krisen i Ukraina har Ryssland ökat sin olagliga underrättelseverksamhet i Sverige.

Men i Rysslands fall handlar det inte bara om att inhämta information om andra länder. En viktig del i den ryska hybridkrigföringen är landets informationskrigföring, där egenproducerad information sprids i syfte att underminera nyhetsförmedlingen i andra länder och desinformera människor i Ryssland och utanför om Rysslands förehavanden. Den ryska strategin innefattar bland annat heltidsanställd personal som kommenterar i sociala medier och nyhetskanaler som RT som sänder på engelska, spanska, franska och tyska.

Med tanke på ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Hur bedömer statsrådet Sveriges psykologiska beredskap för att möta underrättelsehotet och informationskrigföringen från Rysslands sida?