Interpellation 2014/15:505 Främjande av de kreativa näringarnas utveckling i Sverige

av Jörgen Warborn (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Jobben är den stora och dominerande politiska frågan. De kulturella och kreativa näringarna utgör ungefär 5 procent av bnp, enligt en av Framtidskommissionen presenterad rapport. Bedömningen är att denna sektor kommer att öka i betydelse.

År 2009 gav alliansregeringen organisationen Tillväxtanalys i uppdrag att definiera begreppet kulturella och kreativa näringar (KKN). Syftet var att skapa förutsättningar för befintligt statistiskt material som i förlängningen skulle kunna användas för mätningar. I praktisk tillämpning innebär Tillväxtanalys definition att till området kulturella och kreativa näringar räknas verksamhet som har ett kulturellt och kreativt värde inom arkitektur, design, film och foto, konst, litteratur, media, idrott, mode, musik, måltid, scenkonst samt upplevelsebaserat lärande.

Rådgivning, entreprenörskap i konstnärliga utbildningar, kompetensutveckling och en rad stödfunktioner på de statliga myndigheterna har inrättats. Därutöver lanserade alliansregeringen 2012 en innovationsstrategi för hållbar utveckling och konkurrenskraft. I den framhålls bland annat vikten av att utveckla fungerande arbetsmodeller för kreativa verksamheter.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga kulturministern följande:

 

Vad avser ministern att göra för att främja villkoren för företagare inom det kulturella och kreativa området?

Har regeringen och ministern ett övergripande mål och en övergripande handlingsplan för att stärka entreprenörskap och företagande inom kulturområdet samt främja kulturell och kreativ kompetens i näringslivet för ökad konkurrenskraft och innovationsförmåga?