Interpellation 2014/15:498 Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ

av Olof Lavesson (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Handeln med mänskliga organ är illegal över nästan hela världen, men är trots detta ett stort problem i många utvecklingsländer. Det är i dag svårt att säga hur omfattande handeln är. Troligen finns ett stort mörkertal. Människor som lever i utsatthet och fattigdom säljer exempelvis sin ena njure mot ekonomisk ersättning. Det kan också vara mellanhänder som gör ekonomisk vinning på handel med organ från avrättade personer. Det finns också fall där människor mördats i jakten på organ som sedan förmedlas till välbeställda mottagare.

Nyligen undertecknade ett flertal länder Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ. Detta är den första internationella konventionen i sitt slag. Konventionen som fokuserar på olovligt borttagande och handel med mänskliga organ antogs av Europarådets ministerkommitté den 9 juli 2014 och öppnades för undertecknande den 25 mars 2015.

I den förklarande texten till konventionen konstateras att förekomsten av en världsomspännande olaglig handel med mänskliga organ för transplantation är ett välkänt faktum och att denna handel innebär en klar fara för både individen och folkhälsan och strider mot mänskliga rättigheter och grundläggande frihet. Det är en skymf mot själva begreppet mänsklig värdighet och personlig frihet.

Konventionen uppmanar anslutna stater att lagstifta mot organtransplantationer där givaren inte frivilligt har gett sitt samtycke eller när donatorn eller tredje part får ekonomisk vinning av transplantationen.

Till dags dato har konventionen undertecknats av Albanien, Österrike, Belgien, Tjeckien, Grekland, Italien, Luxemburg, Norge, Moldavien, Polen, Portugal, Spanien, Turkiet och Storbritannien – dock ej av Sverige.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

När avser Sverige att underteckna Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ?