Interpellation 2014/15:496 Sysselsättningseffekter av jobbskatteavdraget

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jobbskatteavdrag används i ca 20 länder för att öka sysselsättningen. Jobbskatteavdrag är utvärderade i bred internationell forskningslitteratur och har tydligt positiva effekter på sysselsättningen. Svenska bedömare såsom Konjunkturinstitutet, Finansdepartementet, LO och Finanspolitiska rådet är eniga om att jobbskatteavdraget har en tydlig sysselsättningsskapande effekt i Sverige. Finansdepartementet bedömer att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen med mer än 100 000 jobb. Ledande ekonomer menar att till exempel en avtrappning av jobbskatteavdraget har negativa effekter för ekonomin och bidrar inte till att förstärka de offentliga finanserna.

Jobbskatteavdraget underlättar insteget på arbetsmarknaden och är gynnsamt för till exempel kvinnors sysselsättning. Forskning visar att ökad information om jobbskatteavdraget ytterligare kan förstärka den positiva sysselsättningseffekten. Bland annat Riksrevisionen har därför gett regeringen som råd att uppdra till Skatteverket att öka informationen kring jobbskatteavdraget.

 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför om hon kan tänka sig att följa Riksrevisionens rekommendationer och därmed ytterligare förstärka jobbskatteavdragets positiva sysselsättningseffekter.