Interpellation 2014/15:481 Förbättrade matematikkunskaper

av Erik Bengtzboe (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I nationella såväl som internationella jämförelser sjunker matematikkunskaperna bland svenska elever. På sikt riskerar det både tillväxt och välstånd. I flera steg satsade därför den dåvarande alliansregeringen på att både utöka undervisningstiden i matematik och utveckla lärarnas pedagogik. Men det är inte tillräckligt. Tack vare Nya moderaterna och Alliansen beslutade riksdagen den 18 mars att utöka undervisningstiden i matematik i årskurs 7–9.

Matematik är ett viktigt och grundläggande ämne. Grundkunskaper i att räkna ut arealer, prisutveckling och att förstå diagram behövs i vardagen, och för många högskoleutbildningar och yrken är matematikkunskaper en förutsättning. Bristande matematikkunskaper är för många elever anledningen till att de inte blir behöriga till gymnasieskolan. I en allt skarpare internationell konkurrens är det viktigt att säkra och stärka kunskapslinjen i den svenska skolan.

Från och med hösten 2013 får elever i årskurs 1–3 en matematiktimme mer i veckan jämfört med tidigare. Vi vill nu lägga än mer kraft på att lyfta matematikkunskaperna genom att utöka undervisningstiden i matematik även i årskurs 7–9 med en timme i veckan. När vi ger eleverna fler matematiktimmar på schemat ger vi också fler elever en möjlighet att nå de kunskapsmål som krävs för att bli behöriga till gymnasieskolans nationella program.

Matematiklyftet initierades av den dåvarande alliansregeringen med målsättningen att höja lärarnas kompetens och utveckla undervisningsmetoderna. Skolverkets första delutvärdering visar positiva resultat: Lärarna har fått bättre förutsättningar att utveckla undervisningen och deras ämneskunskaper har ökat.

Tack vare att Alliansens budget gäller för 2015 fortskrider Matematiklyftet, som är den största fortbildningsinsatsen i ett enskilt skolämne någonsin i Sverige. Efter läsåret 2015/16 kommer 37 000 lärare runt om i Sverige att ha deltagit i Matematiklyftet.

Nya moderaterna vill ha en skola där varje elev blir sedd och där kunskap står i fokus. I en sådan skola ger vi alla elever en möjlighet att komma till sin rätt och nå sina mål. Men mer kunskap och bättre skolresultat kräver mod och en politik som gör konkret skillnad i klassrummet. Därför prioriterar vi att utöka undervisningstiden i matematik i årskurs 7–9.

Tyvärr håller regeringen inte med, och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot vårt förslag att utöka matematikundervisningen i årskur 7–9 med en timme i veckan.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsministern. 

Om ministern och regeringen inte är beredda att utöka undervisningstiden i matematik så att eleverna snabbare får mer undervisningstid med sina matematiklärare enligt Alliansens förslag, vilka andra konkreta åtgärder vill ministern vidta för att lyfta och förbättra elevernas matematikkunskaper?