Interpellation 2014/15:477 Skolornas bristande arbete mot kränkningar i skolan

av Maria Stockhaus (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Vi vet att diskriminering, trakasserier och kränkande behandling är en vanlig orsak till att elever hoppar av skolan. Det är därför viktigt att skolorna, rektorerna och lärarna och andra medarbetare i skolan, aktivt och systematiskt arbetar med att förebygga och motverka kränkande behandling och mobbning i skolan. Precis som på alla andra arbetsplatser ska skolan präglas av en god arbetsmiljö. Men tyvärr ser det inte ut så i våra gymnasieskolor i dag.

Trots att barn- och elevskyddslagen skärptes redan 2006 och att den nya skollagen från 2010 förtydligade arbetet mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling visar Skolinspektionens årsrapport för 2014 att skolorna fortfarande har stora brister i detta arbete.

Skolinspektionens årsrapport för 2014 visar att cirka sju av tio gymnasieskolor, sedan den nya skollagen kom 2010, brister i det förebyggande arbetet mot kränkningar i skolan. En ofta återkommande problematik är att skolorna inte kan uppvisa en plan för hur de ska agera när kränkningar förekommer samt hur kräkningarna ska följas upp. Att skolorna brister i sitt arbete mot kränkande behandling bekräftas också i den nationella skolenkäten från 2013. Där uppger var sjätte elev att de inte vet vem på skolan som de kan vända sig till om någon har varit elak mot en elev.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Aida Hadzialic:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra skolhuvudmännens och skolornas arbete mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling i skolan?