Interpellation 2014/15:471 Lokaliseringen av Skatteverkets verksamhet

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket beslutade den 24 mars 2015 att centralisera verksamheten till färre orter. I Skaraborg ska kontoret i Mariestad läggas ned. 

Genomförs beslutet kommer verksamheten i Mariestad att avvecklas. Skattemyndigheten, som en statlig förvaltningsmyndighet, följer därmed inte riksdagens beslut avseende verksamhetens lokalisering. 

I samband med beslutet om regionbildandet lovades att Mariestads kommun skulle vara Skatteverkets huvudkontor i Västra Götaland. Detta förändrades sedan till att Skatteverket garanterade att 30–50 tjänster, såväl kvalificerade som baspersonaltjänster, ska vara placerade i Mariestads kommun. Ett enigt skatteutskott instämde även i regeringens uppfattning att kravet på en godtagbar inomregional balans lämpligen bör tillgodoses genom att lokalisera annan verksamhet inom skatteförvaltningen till Mariestad. 

Verksamheten i Mariestad har fungerat väl, med en unik specialkompetens inom flera områden. Den arbetsplats med olika och utvecklande arbetsuppgifter som Skatteverket eftersträvar har minst lika goda förutsättningar att realiseras i Mariestad som i någon annan större ort. 

En flytt kommer att innebära sämre närhet till och kontakt med Skatteverket för flera företagare i Skaraborg. Dessutom försvinner arbetstillfällen från de berörda orterna. Det ger av naturliga skäl upphov till oro.

En flytt till en större kommun innebär också att kostnadsläget för exempelvis lokaler höjs jämfört med vad kostnaderna är i en mindre kommun.

Dessutom innebär en flytt att de som i dag är bosatta på orten tvingas till pendling, vilket i sig inte är ett bra miljöval. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad har finansministern och regeringen tänkt göra för att se till att Skatteverket följer de av riksdagen tidigare fattade besluten om att Skatteverket ska finnas i Mariestad?

Ser finansministern några nackdelar med att flytta bort fungerande verksamhet från mindre kommuner till större kommuner och också med risken för ökade kostnader för hyror och lokaler med mera?

Är det finansministerns åsikt att Skatteverkets verksamhet ska placeras i endast de större kommunerna?