Interpellation 2014/15:460 Statliga jobb på landsbygden

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Allt fler statliga jobb flyttar från landsbygd och glesbygd till stads- och storstadsområden. Bara under den gångna veckan har både Skatteverket och Arbetsförmedlingen aviserat att de ämnar centralisera och lägga ned ett antal kontor på landsbygden.

Statliga myndigheters närvaro i hela landet är viktigt på många sätt. De utgör ofta en viktig bas för kvalificerade jobb på landsbygden, och de utgör en större andel av de lokala jobben än i stadsområdena och är en viktig signal om likvärdighet till de medborgare som bor och verkar på landsbygden.

I regeringens budgetproposition aviseras att man ämnar tillsätta en utredning om landsbygdens framtid. För att vända denna centraliseringstrend är det av yttersta vikt att statens närvaro och statliga jobb i hela landet finns med i detta arbete.

Mina frågor till statsrådet Sven-Erik Bucht är:

 

Hur ser statsrådet Sven-Erik Bucht och regeringen på närvaro i hela landet som ett politiskt mål för myndigheterna i deras arbete?

Vad avser statsrådet Sven-Erik Bucht att göra för att säkerställa att myndigheter och statliga jobb finns kvar i landsbygd och glesbygd?

Avser statsrådet Sven-Erik Bucht att ta statliga jobb på landsbygd och glesbygd i beaktande i den utredning om landsbygdens framtid som han tidigare aviserat?