Interpellation 2014/15:451 Arbetsgivaravgifterna för unga

av Aron Modig (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat en kraftig höjning av arbetsgivaravgifterna för unga, exempelvis i budgetpropositionen för 2015. Höjningen av arbetsgivaravgifterna gör det dyrare att anställa och kan befaras få stora konsekvenser för ungas möjligheter att få jobb. Enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv riskerar regeringens förslag att leda till 18 700 färre helårsarbeten fram till 2018.

Att jobb kommer att försvinna beror på den hårda internationella konkurrensen och digitaliseringen, som gör att näringslivet inte kan kompensera kostnadsökningarna med prishöjningar. Det är inte heller möjligt att sänka lönerna, varför det finns starka skäl att – åtminstone på kort sikt – ifrågasätta argumentet om att en höjning av arbetsgivaravgifterna övervältras på priser och löner.

Ett konkret exempel på hur snett regeringens förslag riskerar att slå är livsmedelsbutiken Ica Maxi i Alingsås. En höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle här innebära en ökad kostnad om 2,2 miljoner kronor per år, vilket i sammanhanget motsvarar fem till sex helårsarbeten.

Just handeln är som bekant en sektor som anställer många unga. Enligt branschorganisationen Svensk Handel förväntas de höjda arbetsgivaravgifterna innebära en kostnadsökning om omkring 3,5 miljarder kronor, motsvarande kostnaden för 11 500 helårsjobb.

I en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 22 augusti 2013 skrev finansminister Magdalena Andersson: ”Sverige behöver en aktiv politik för fler jobb i nya och växande företag. Näringslivet är inget särintresse. Nya jobb skapas genom att fler företag kan växa och anställa. Därför kommer vi att föreslå bättre förutsättningar för de små och medelstora företagen, och bättre möjligheter till innovation och finansiering.”

Med anledning av ovanstående är mina frågor till finansminister Magdalena Andersson följande:

 

På vilket sätt skulle en kraftig höjning av arbetsgivaravgifterna för unga förbättra möjligheten för företag att växa och anställa?

På vilket sätt underlättar en kraftig höjning av arbetsgivaravgifterna för unga just ungas möjligheter att komma in och få fotfäste på arbetsmarknaden?

Är finansministern beredd att göra en förnyad analys av de effekter som en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle medföra?