av Hans Wallmark (M)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Europeiska unionen och Sverige har verkat för en fredlig lösning på konflikten mellan israeler och palestinier. Den uttalade målsättningen har varit en tvåstatslösning där fred och säkerhet råder. Denna bestående fred kräver direkta förhandlingar, och här har budskapet från EU till parterna i konflikten varit konsekvent och haft tydliga krav på demokrati samt respekt för de mänskliga rättigheterna och folkrätten.
Inom EU har Sverige arbetat för att ena medlemsstaterna kring de rådsslutsatser som betonade EU:s stöd för Förenta staternas ansträngningar att återuppta förhandlingarna om alla frågor som rör slutgiltig status, inklusive gränser, Jerusalem, flyktingar, säkerhet och vatten, med beaktande av tidigare avtal och överenskommelser. Att EU-länderna står enade bakom rådsslutsatserna är en styrka.
I regeringsförklaringen meddelade statsministern att den nya regeringen ämnar att som första EU-land erkänna staten Palestina, och detta har väckt starka reaktioner från omvärlden och skulle innebära att Sverige blir det första EU-landet som inte tillhörde Warszawapakten att erkänna Palestina.
Jag har följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:
Hur kommer ett erkännande att påverka Sveriges roll som pådrivande i de förhandlingar och den politiska process som ju nu pågår i EU-kretsen och den roll som Sverige haft i dessa under lång tid?