Interpellation 2014/15:432 Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De hänsynslösa skjutningarna i Biskopsgården i Göteborg visar återigen att samhället, lokalt som nationellt, måste fortsätta sitt arbete. Dels finns det lokala ansvaret med att förebygga brott, dels finns staten och de nationella myndigheterna, exempelvis Nationella operativa avdelningen, som har ett ansvar att agera med full kraft mot den organiserade brottsligheten oavsett var den opererar.

Polismyndigheten har för drygt en månad sedan avslutat en så kallad särskild insats i Västra Götaland. För Folkpartiet är det viktigt att riksdag och regering skickar en glasklar signal om vad som gäller i arbetet mot de kriminella gängen och nätverken.

Folkpartiet noterar att det i regeringens regleringsbrev till Polismyndigheten 2015 inte står någonting om den grova organiserade brottsligheteten. Därför är vi angelägna om att följa upp hur arbetet kan föras vidare.

Folkpartiet och Alliansen skärpte för ett år sedan straffen för vapenbrott. En vapenamnesti har genomförts. Problemet med illegala tunga vapen är dock också fortsättningsvis ett allvarligt samhällsproblem.

Mot bakgrund av händelserna har jag följande frågor till statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att lägga fram förslag för att ytterligare öka polisens möjlighet att effektivt komma åt de kriminella nätverken?

Avser statsrådet att lägga fram förslag för att ytterligare komma åt problemet med illegala tunga vapen som används vid grov brottslighet?

Avser statsrådet att ge ytterligare uppdrag åt Polismyndigheten med anledning av händelserna i Biskopsgården?