Interpellation 2014/15:424 Friskvårdsavdrag för ridning

av Åsa Coenraads (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kontakten med hästar har dokumenterat positiva effekter på vårt välbefinnande och bidrar till både fysisk motion och ett bättre själsliv. Vi lever ett alltmer ohälsosamt liv och rör oss allt mindre. Det är därför viktigt att vi från politiskt håll både uppmuntrar och underlättar friskvård. 

Ridsport är en av våra största sporter. Det är en bra aktivitet och en typ av friskvård som leder till bättre psykisk hälsa i hela samhället. Sporten omfattar redan i dag närmare en halv miljon utövare, och på Sveriges närmare 540 ridskolor genomförs över 8 miljoner timmar på hästryggen. I dag finns det ridskolor i alla Sveriges kommuner. 

Ridsporten är och har alltid varit en kvinnodominerad sport och har alltid blivit styvmoderligt hanterad och bortprioriterad för andra sporter, som till exempel den mer mansdominerade ishockeyn. 

Ridsporten växer glädjande nog i Sverige, och antalet människor som på ett eller annat sätt arbetar med eller för den ökar också i antal. Detta medför glädjande mervärden i samhället på många sätt, men det bidrar framför allt till friskvård och till fler arbetstillfällen. Ridsporten exkluderas dock från friskvårdsbidraget och får därmed inte den skattebefriade friskvårdsförmånen som många andra sporter får. I dag är ridsport, golf, segling och utförsåkning inte inkluderade i friskvårdsbidraget, och anledningen till det är ålderdomlig. I dag utövas inte sporten på samma sätt som tidigare, och den är i dag lättillgänglig för de flesta. 

Ridsporten är en viktig del av samhället och borde få komma fler till del. Genom att uppmuntra ridning som friskvård skulle man åstadkomma detta och bidra till bättre folkhälsa. Ridningen gynnar dessutom den ideella sektorn i högre grad än den kommersiella, då de flesta ridskolor bygger sin verksamhet på frivillighet och entusiasm. 

Socialdemokraterna uttryckte sin vilja att omfatta ridning i friskvårdsbidraget, och folkhälsoministern har gjort detsamma i flera artiklar under vintern och nu senast i en interpellationsdebatt.

Jag vill därför fråga finansministern följande:

 

När avser finansministern att inkludera ridning i friskvårdsbidraget?