Interpellation 2014/15:412 Motionsridning som skattebefriad friskvård

av Gunilla Nordgren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid en interpellationsdebatt ställd till statsrådet Gabriel Wikström den 10 mars framkom det att statsrådet Gabriel Wikström är positivt inställd till att se ridning som friskvård.

Att just motionsridning inte skulle kunna vara skattebefriad friskvård är inte tydligt uttryckt i dagens lagstiftning (inkomstskattelagen). Skatteverket gör tolkningen att ridning inte ska vara en del av friskvårdsförmånen med hänvisning till det som finns föreskrivet att ”exklusiva sporter utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten”.

Men detta gäller ju inte vid deltagande i en ridlektion på en ridskola. Den motion man får av en ridlektion borde väl kunna jämställas med många andra motionssporter som Skatteverket godkänt? En ridlektion kräver heller inte någon dyrbar utrustning, ger bra motion och kan knappast inte heller anses som exklusivt.

Om ridning skulle ingå i friskvårdsförmånen skulle säkerligen fler pröva på detta och ridskolorna skulle kunna locka fler kunder till sin verksamhet.

Det är knappast rättvist att en näring som ridskolor behandlas olika från till exempel olika träningsanläggningar, såsom gym, på grund av en otydlig lagstiftning som ger Skatteverket möjlighet till denna tolkning.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är således:

 

Är finansministern beredd att se över lagstiftningen så att det tydligare framgår att även ridning kan vara en del av friskvårdförmånen i framtiden och därmed ge landets ridskolor samma förutsättningar som många andra näringsverksamheter, som träningsanläggningar med mera?