Interpellation 2014/15:411 Övergångsregler för RUT

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansministern har presenterat flera förslag för att minska RUT-avdraget. Dels handlar det om avdragets omfattning, dels handlar det om vad som berättigar till avdrag.

RUT-avdraget leder till ökad sysselsättning på flera sätt. Det pressar tillbaka svartarbete, det ökar efterfrågan på vissa tjänster i ekonomin och det möjliggör för köparna av tjänsterna att arbeta fler timmar. Totalt beräknas RUT-avdraget leda till över 20 000 fler sysselsatta. Enligt Skatteverket har avdraget dessutom minskat såväl svartarbetet som acceptansen för svartarbete. RUT-avdraget bidrar också till att motverka könsorättvisor och därmed till framväxten av ett mer jämställt samhälle.

Studier från bland annat Finansdepartementet visar att RUT-avdraget är självfinansierande, eller till och med bidrar till att stärka de offentliga finanserna. Att begränsa RUT-avdraget kan därför ej vara ekonomiskt, utan enbart politiskt motiverat.

Bland annat Skatteverket menar att delar av de begränsningar av RUT-avdraget finansministern föreslår försvårar tillsynsarbetet. Det är till exempel svårt att kontrollera hur lång tid som läggs på att stötta ett barn med läxor.

Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst är det ej heller säkert att försämringar i RUT-avdraget kan göras vid ett halvårsskifte utan att vissa övergångsregler införs.

 

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag varför finansminister Magdalena Andersson vill försämra RUT-avdraget trots att det är självfinansierande.

Vidare vill jag fråga finansministern huruvida en begränsning av RUT-avdraget från halvårsskiftet kommer att kompletteras med vissa övergångsregler.