Interpellation 2014/15:409 Andrahandsuthyrning av bostadsrätter

av Fredrik Schulte (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Ett tidigare omfattande problem för andrahandsuthyrningen av bostadsrätter var bostadsrättsföreningarnas vetomöjlighet. Att godkänna en andrahandsuthyrning var ett undantag, och regeln var avslag. Sedan något år tillbaka har dock reglerna ändrats, vilket har inneburit att utbudet av andrahandslägenheter ökat påtagligt. Det finns dock två aspekter som den tidigare regeringen missade.

För det första gäller det tidsgränsen för hur länge uthyrningen kan pågå. Det har blivit lättare att få hyra ut när bostadsrättsföreningarna inte kan neka uthyrning, men stretar de emot är tiden för hur länge uthyrningen får pågå fortfarande densamma. I regel handlar det om två år med möjlighet till förlängning med ytterligare ett år. Detta gör att lägenheter fortsatt står tomma i attraktiva lägen i till exempel Stockholms innerstad.

För det andra är den juridiska processen kring lösning av tvister mellan bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsförening komplicerad på ett sätt som försvårar uthyrning. I det fall en bostadsrättsförening trots det nya regelverket bestrider en uthyrning tar det ofta månader innan ärendet är färdigberett av hyresnämnden. För att hyresnämnden ska lyfta ett ärende för tvist måste det dock finnas en tilltänkt hyresgäst. Eftersom handläggningstiden är så lång finns det risk för att hyresgästen i fråga hoppar av. Därför vore det önskvärt att man kunde separera frågan huruvida en bostadsrättsinnehavare över huvud taget får hyra ut sin lägenhet eller ej från frågan om vem den potentiella hyresgästen är. Då kan frågan om uthyrning eller inte uthyrning avhandlas i god tid innan det kan bli aktuellt, så att ledtiden mellan att eftersöka en hyresgäst och att faktiskt hyra ut lägenheten kortas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

1. Är statsrådet öppen för att förlänga tidsgränsen för hur länge man får hyra ut en bostadsrätt i andra hand?

2. Är statsrådet öppen för att separera frågan huruvida en bostadsrättsinnehavare får hyra ut sin lägenhet eller ej från frågan om vem som sedan blir den faktiska hyresgästen för att förbättra hur andrahandsuthyrningen fungerar?