Interpellation 2014/15:407 Militära utbildare till Irak och lokalt självstyre på Nineveslätten

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Samtidigt som Asadregimens våld mot den egna befolkningen fortsatt är ett faktum fortsätter den extrema jihadistgruppen Islamiska staten sina fruktansvärda attacker på oskyldiga civila i Irak och Syrien med oförminskad styrka. Inbördeskriget i Syrien och IS brutala framfart riskerar att ödelägga en hel region för lång tid framöver.

För en kort tid sedan inledde IS en offensiv mot ett antal kristna byar i norra Syrien. Det finns uppgifter om att ett hundratal bybor, främst kvinnor och barn, har förts bort. Många assyrier i Sverige känner naturligtvis en fruktansvärd förtvivlan. Många har släktingar och nära familjemedlemmar i gisslan. Samtidigt fortsätter de brutala avrättningarna av civila. Uppgifter i medier gör gällande att irakiska styrkor i dagarna inlett en militär offensiv för att ta tillbaka staden Tikrit och pressa tillbaka IS. Men det krävs att fler gör mer för att stoppa IS härjningar och skydda utsatta grupper. Omvärlden måste bidra, bland annat med militärt stöd. Därför välkomnade Folkpartiet det besked utrikesministern gav på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år om att regeringen förbereder en insats med svenska militära utbildare till Irak för att stödja de kurdiska peshmergasoldaterna. Men trots det allvarliga läget har vi ännu inte sett regeringen göra verklighet av utfästelsen.

Situationen i Irak är på alla vis svår och alarmerande. Därför är också frågan om att upprätta lokalt självstyre för assyrier på Nineveslätten viktig. Frågan om självstyre måste aktualiseras och drivas i internationella organ som FN och EU, i enlighet med krav från lokalbefolkningen. Med tanke på den allvarliga situationen i regionen skulle ett initiativ från utrikesministerns och regeringens sida vara lika välkommet som behövligt.

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag ställa följande frågor till utrikesministern:

 

1. När kommer det aviserade beslutet om att sända militära utbildare till Irak?

2. Hur avser utrikesministern att driva frågan om lokalt självstyre för assyrier på Nineveslätten?