Interpellation 2014/15:405 Försäkringskassans regleringsbrev och målet för den ekonomiska familjepolitiken

av Johan Forssell (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

I regeringens budgetproposition för 2015 föreslog regeringen under utgiftsområde 12 ett nytt mål för den ekonomiska familjepolitiken. Det tidigare målet löd: ”Den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard samt ökad valfrihet och stärkt makt över den egna livssituationen för alla barnfamiljer.” Detta föreslogs ersättas med: ”Den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer samt minska skillnaderna i de ekonomiska villkoren mellan hushåll med och utan barn. Den ekonomiska familjepolitiken ska även bidra till ett jämställt föräldraskap.”

Socialförsäkringsutskottet avstyrkte i betänkandet 2014/15:SfU3 det av regeringen föreslagna målet. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag. I svar på en skriftlig fråga den 18 februari 2015 skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen i årets regleringsbrev till Försäkringskassan har beslutat om ett nytt mål för föräldraförsäkringen i syfte att öka jämställdheten både på arbetsmarknaden och i hemmet.

I regleringsbrevet för Försäkringskassan för budgetåret 2014 angavs i ett av målen för Försäkringskassan att myndighetens information ska ge föräldrar goda kunskaper om föräldraförsäkringens regelverk och därmed skapa förutsättningar för valfrihet, ett jämställt föräldraskap och makt över livssituationen. Motsvarande mål har i regleringsbrevet för budgetåret 2015 ändrats till att Försäkringskassan ska verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassans information ska bidra till att föräldrar får bättre kunskap om föräldraförsäkringens regelverk. 

Mina frågor till socialförsäkringsministern är:

 

  1. Varför har socialförsäkringsministern strukit målet för Försäkringskassan att myndighetens information ska ge föräldrar goda kunskaper om föräldraförsäkringens regelverk och därmed skapa förutsättningar för valfrihet, ett jämställt föräldraskap och makt över livssituationen?
  1. Har socialförsäkringsministern följt riksdagens beslut om att målen för den ekonomiska familjepolitiken ska ligga fast? Menar ministern att det är förenligt med riksdagens beslut att i regleringsbrev ta bort de mål som ligger i linje med riksdagens beslut om inriktning för den ekonomiska familjepolitiken för att i stället sätta upp nya mål för Försäkringskassan som är snarlika dem som röstats ned av riksdagen?