Interpellation 2014/15:404 Riskerna med begränsade resurser för våra akutsjukhus

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste månaderna har pressen uppmärksammat att flera av våra akutsjukhus i landet gått in i så kallat stabsläge. Det närmaste en definition på stabsläge jag lyckats finna är följande: ”En allvarlig händelse där hälso- och sjukvården måste ha en speciell organisation för detta. Ett stabsläge är alltid en risk i sig eftersom sjukvårdsresurserna då måste ransoneras eller personal måste arbeta på ett extraordinärt sätt, med allt vad det innebär.”

Jag har låtit riksdagens utredningstjänst undersöka hur stort antal sjukhus som befunnit sig i stabsläge de sista fem åren och om det är samma sjukhus eller om det är olika sjukhus. Jag har dock inte kunnat få något svar på den frågan eftersom det inte finns någon nationell statistik på området.

Om flera av våra sjukhus under vanliga arbetsveckor är så hårt belastade att man måste sätta sjukhuset i stabsläge är det bekymmersamt. Vilken reservkapacitet finns då om någon större händelse av extraordinär karaktär skulle inträffa? Dessutom är sommaren ofta den mest bekymmersamma perioden vad avser resurser, och därför är det illavarslande inför kommande sommar. Kan vi känna oss trygga med att vi har de resurser vi behöver, om det skulle inträffa en stor olycka?

Mina frågor till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Vilken risk ser ministern med att vi utan att veta frekvensen och utan extraordinär händelse inträffat har haft flera av våra stora akutsjukhus i stabsläge?

Hur ser ministern på samhällsriskerna av att vi vissa helt vanliga veckor har så knappa resurser att stabsläge utlysts?

Kan vi känna oss trygga med att akutsjukvården räcker till om en stor olycka skulle hända under semestertid, då vi redan nu sett stabsläge på flera av våra sjukhus?