Interpellation 2014/15:391 Kvalitet i Arbetsförmedlingens integrationsarbete

av Solveig Zander (C)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Nyligen kunde man läsa att Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka 1,8 miljarder av de medel man fått att använda inom etableringsuppdraget – 1,8 miljarder som skulle ha använts till att ge människor fler chanser att ta sig in på svensk arbetsmarknad. 

Som riksdagsledamot från Uppsala län har jag särskilt försökt granska vilken verksamhet som bedrivits i mitt hemlän. 

Hur mycket av dessa 1,8 miljarder som borde ha använts i Uppsala är naturligtvis inte alldeles lätt att reda ut. Men när vi har frågat riksdagens utredningstjänst är flera av kostnadsposterna inom etableringsuppdraget just i Uppsala anmärkningsvärt låga. Inte en krona har lagts på rehabilitering, en viktig del för att stödja kommunerna i arbetet med att underlätta för dem som kommit till Sverige med allvarliga skador eller liknande men. Vi kan också konstatera att kostnaderna för förberedande utbildning och arbetsmarknadsutbildning är långt under vad de borde vara. 

Uppsala är visserligen bara en del av landet. Men att 1,8 miljarder inte kunnat användas till det som de var avsedda för tyder på att betydande brister också finns på andra håll. 

De här bristerna är inte okända sedan tidigare. Vi vet också att Arbetsförmedlingen haft en rad utmaningar genom åren. De senaste månadernas diskussioner om hur man inte lyckats få till önskvärd kvalitet inom systemet för etableringslotsar är ytterligare ett exempel på det. 

Låt mig förtydliga att jag är medveten om att Arbetsförmedlingen på många håll i landet har en hög arbetsbelastning. Jag vill dock samtidigt hävda att det är tydligt att det inte är hela förklaringen. 

Därför är det, mot bakgrund av de brister, problem och utmaningar jag tagit upp, anmärkningsvärt att regeringen så länge motsatt sig en fortsatt översyn av Arbetsförmedlingen. Jag noterar att Ylva Johansson hävdat att hon vill agera utan att utredningen slutförs. Men samtidigt kan vi konstatera att etableringsuppdraget kvarstår med smärre ändringar. 

Mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är:

 

Tänker arbetsmarknadsministern omvärdera sitt tidigare ställningstagande att en fortsatt översyn av Arbetsförmedlingen inte behövs? 

Vilka initiativ är arbetsmarknadsministern beredd att ta med anledning av det som har framförts?