Interpellation 2014/15:377 Säkerställande att myndigheten Statens museer för världskultur har sitt säte i Göteborg

av Robert Hannah (FP)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Jag har tidigare, efter granskning av journalisten Ingrid Norman på GT, ställt en skriftlig fråga (fråga 2014/15:160) till kulturministern om hur ministern tänker säkerställa att myndigheten Statens museer för världskultur har sitt säte i Göteborg i enlighet 2 § i förordning med instruktion för Statens museer för världskultur (SFS 2007:1185).

Bakgrunden var att sju av åtta chefer i myndighetens ledningsgrupp numera arbetar från Stockholm och inte från myndighetens säte i Göteborg. Ekonomiansvar, personalansvar, kommunikationsansvar, planeringsansvar och fastighetsansvar har flyttats till huvudstaden på senare tid. Myndighetschefen, överintendenten, var enligt GT:s granskning under 2014 inte på sin arbetsplats i Göteborg ens två gånger i månaden. Fastän det uppenbara brottet mot instruktionen och min skriftliga fråga valde kulturministern att inte agera för att stoppa den lagvidriga flytten till Stockholm. Av ministerns svar går det att tolka att det ligger inom regeringens förvaltningspolitik att tillåta myndigheter att flytta på sitt eget säte som man själv önskar. Kulturministerns ointresse för denna för Göteborg principiellt viktiga fråga är beklämmande.

För närvarande söker Regeringskansliet en ny överintendent till myndigheten. GT rapporterar återigen om bristen på säkerställande att myndigheten har sitt säte i Göteborg. GT skriver att ”annonsen berättar om lönen (som är individuell), ansökningsförfarandet (sekretess råder), arbetsuppgifter och krav på den sökande. Här finns uppgifter på kontaktpersoner (i Stockholm) för den som vill veta mer. Men här står inte ett ord om att tjänsten och myndigheten är förlagda till Göteborg.”

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Är det enligt ministerns uppfattning en godtagbar förvaltningspolitik att tillåta en myndighet att på egen hand flytta sitt verkliga säte från Göteborg till Stockholm?

Vilka åtgärder har ministern vidtagit sedan GT:s granskning för att säkerställa att myndigheten Statens museer för världskultur har sitt säte i Göteborg?

Hur tänker ministern säkerställa att myndighetens nya överintendent kommer att arbeta från myndighetens bestämda säte i Göteborg?