Interpellation 2014/15:371 Svenska pansarbandvagnar till Irak

av Stig Henriksson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Flera svenska regeringar har beslutat att vi inte ska sälja vapen till Irak.

Trots detta förbud har det nyligen uppdagats att 250 svenska pansarbandvagnar sålts till landet. Inte direkt, utan via Tjeckien.

Pansarbandvagn BMP-1, som saken gäller, har en historia kantad av bekymmer. År 1994 köptes det in 433 stycken. Många av fordonen var svårt rostangripna och i behov av renovering. Uppdraget att renovera dem gick till det statliga tjeckiska företaget VOP 026 – samma företag som 2010 köper pansarbandvagnarna av Sverige (bland annat då de inte fungerar i snö) för vidare befordran till ett annat företag, Excalibur, för vidare befordran till Irak.

Och där är vi nu. Trots att vi var ägare till dessa pansarbandvagnar utkrävdes inget slutanvändarintyg från köparen, utan resonemanget hos exportkontrollmyndigheten ISP var att eftersom vagnarna var köpta i Tyskland så var det deras ansvar.

Enligt uppgift har utrikesministern reagerat på denna affär och kallat ISP till sig för att ta reda på om svenska lagar och regler har följts.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Tänker utrikesministern ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att vi inte ska hamna i en liknande situation igen?