Interpellation 2014/15:366 Feministisk utrikespolitik och regeringens exportsatsning i diktaturer

av Maria Weimer (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I regeringens utrikesdeklaration från den 11 februari i år står att läsa att regeringen nu formar en feministisk utrikespolitik med målet att motverka kvinnors diskriminering, stärka kvinnors del i beslutsfattande och förbättra kvinnors villkor världen över.

Veckan innan utrikesministern läste upp den utrikespolitiska deklarationen i riksdagens kammare kunde vi i medierna läsa om att regeringen nu lägger om sin exportstrategi. Av de länder som ska prioriteras märks några av världens mest hårdföra diktaturer, som Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar – regimer som är kända för avskyvärda övergrepp på de egna medborgarna i allmänhet och för förtrycket av den kvinnliga delen av befolkningen i synnerhet.

Folkpartiet välkomnar att regeringen vill driva kvinnors rättigheter inom utrikespolitiken. Mot bakgrund av Näringsdepartementets kommande satsning på export till diktaturer vill jag dock ställa följande frågor till utrikesministern:

 

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att arbetet för kvinnors rättigheter ska genomsyra också handelspolitiken?

Avser utrikesministern att vidta några särskilda åtgärder för att säkerställa att frågor om kvinnors rättigheter integreras i de handelsfrämjande insatser som riktas mot diktaturer som Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar?