Interpellation 2014/15:362 Ett eventuellt godkännande av giftiga bly- och kadmiumfärger i EU

av Lena Ek (C)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

EU:s kemikaliemyndighet ECHA bedömer risker och användning av olika kemikalier. Även om EU:s kemikalielagstiftning Reach behöver reformeras och stärkas så utgör ECHA:s arbete en viktig del i att nå en giftfri vardag som är den målsättning som alliansregeringen och riksdagen beslutade om under den förra mandatperioden. Genom arbete i den numera omgjorda Miljömålsberedningen enades riksdagen med bred majoritet om att Sverige ska vara pådrivande inom EU för en mer kraftfull kemikalielagstiftning.

Nyligen beslutade dock ECHA att rekommendera att två pigment som innehåller bland annat bly och kadmium, ett rött och ett gult, ska få användas inom EU i ytterligare minst tolv år. Bly kan skada inre organ och nervsystemet, inte minst hos barn och unga, och kadmium är mycket skadligt för bland annat njurarna. Båda dessa pigment finns på Reachs kandidatlista och är klassade som både hormonstörande och cancerframkallande. Risker för att de giftiga ämnen i färgerna ska påverka människor och natur finns vid målning, användning av och kassering och återvinning av produkter där dessa färger använts. I Sverige slutade man på frivillig basis att använda dessa ämnen redan 1988.

Om ECHA:s rekommendation följs kommer de alltså återigen att bli tillåtna att använda i Sverige, och resultatet blir att mer giftiga ämnen riskerar att släppas ut, tvärtemot vad riksdagen beslutat. Det riskerar också att undergräva arbetet för att på frivillig väg fasa ut andra ämnen om EU kan besluta att kemikalier som alla är överens om är giftiga och kan och bör ersättas kan bli tillåtna att använda. Rekommendationen från ECHA ligger nu för beslut hos kommissionen och i den så kallade kommittologin. Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Tänker klimat- och miljöministern och regeringen medverka till att dessa typer av färg återinförs inom EU? 

Hur har klimat- och miljöministern och regeringen agerat, samt vilka kontakter och möten har ministern haft, för att se till att användningen av dessa giftiga ämnen inte ska tillåtas öka i EU?