Interpellation 2014/15:349 Elektronisk fotboja vid kontaktförbud

av Johan Pehrson (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 oktober 2011 infördes en möjlighet att kombinera den strängaste formen av kontaktförbud med en så kallad elektronisk fotboja. Denna möjlighet får dock endast användas vid så kallat särskilt utvidgat kontaktförbud, som i sin tur endast får meddelas den som tidigare meddelats ett utvidgat kontaktförbud och brutit mot detta.

Alliansregeringen gav därefter Brottsförebyggande rådet (Brå) i regleringsbrevet för 2013 i uppdrag att följa upp och utvärdera bland annat hur bestämmelserna om kontaktförbud tillämpas i praktiken. I uppdraget ingick att i den mån det var möjligt uppmärksamma vilket genomslag elektronisk övervakning av särskilt utvidgade kontaktförbud fått och om det område som förbudet gäller är väl avvägt. Av Brå-rapporten Kontaktförbud (2015:3) framgår att den nya möjligheten att besluta om fotboja för dem som fysiskt överträder ett utvidgat kontaktförbud inte har utnyttjats i någon större utsträckning. Detta ligger helt i linje med vad Folkpartiet framhöll i rapporten Stärkt skydd för hotade kvinnor från mars 2014.

Även riksdagens justitieutskott har nu, med anledning av en alliansmotion, kommit fram till att det finns anledning att fråga sig om kraven för när elektronisk fotboja får användas kan vara för högt ställda. Att möjligheten inte används mer kan bara till viss del förklaras med att det finns tekniska problem med fotbojorna, framhåller justitieutskottet (bet. 2014/15:JuU18).

Folkpartiet vill att fotboja ska kunna beslutas som en förstahandsåtgärd. Man ska inte vänta på att ett kontaktförbud utan fotboja misslyckas. Därför ska även ett utvidgat kontaktförbud i normalfallet kombineras med elektronisk fotboja.

Folkpartiet vill även att förövare som dömts för grova brott mot närstående ska kunna få kontaktförbud med fotboja direkt efter fängelsetiden, om detta bedöms nödvändigt med tanke på riskbedömningen.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker justitie- och migrationsministern verka för att regeringen lägger fram ett förslag om utvidgad användning av elektronisk fotboja vid kontaktförbud? När kan ett sådant förslag i så fall överlämnas till riksdagen?

Tänker justitie- och migrationsministern verka för att regeringen lägger fram ett förslag om utvidgad användning av kontaktförbud i kombination med elektronisk fotboja för personer som friges ur fängelse efter grova brott mot närstående? När kan ett sådant förslag i så fall överlämnas till riksdagen?