Interpellation 2014/15:347 Utökade skjutövningar i Göteborgs skärgård

av Hans Linde (V)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Göteborgs södra skärgård består av ett trettiotal öar. Här finns ett unikt djurliv med naturreservat på Vrångö och Vargö. Skärgården är ett av de viktigaste rekreationsområdena för befolkningen i Göteborg, men här lever också drygt 4 500 människor året runt. Mycket tack vare de boendes engagemang är Göteborgs södra skärgård fortfarande en levande skärgård med skolor, matbutiker, kaféer etcetera.

Många skärgårdsbor känner nu att deras tillvaro är hotad. I Göteborgs södra skärgård ligger det så kallade skärgårdsskjutfältet, som omfattar öarna Galterö, Stora Stårholmen, Känsö, Lilla och Stora Rävholmen, Känsö Fjärskär och Knappen. Verksamheten har fram till nu varit begränsad till 25 skjutdagar och 100 000 skott per år.

Försvarsmakten har ansökt om att antalet skjutdagar ska utökas från dagens 25 till 115. I stället för dagens begränsningar på 100 000 skott per år har en ny begränsning satts till 1,325 miljoner skott med finkalibrig ammunition, 11 500 skott med grovkalibrig ammunition samt 1 745 handgranater och andra former av sprängladdningar, robotar med mera.

År 2010 biföll länsstyrelsens miljödelegation begäran från Försvarsmakten. I beslutet öppnas upp för en än mer omfattande användning av ammunition inom skjutfälten. I beslutet står att ”undantag från dessa begränsningar får göras vid enstaka nationella och internationella övningar”.

Beslutet att kraftigt utöka användandet av skärgårdsskjutfältet har mött starka protester, framför allt från de boende i södra skärgården. Man känner en oro för att det kraftigt ökade bullret från skärgårdsskjutfältet kommer att störa de boende men också undergräva den viktiga turismen på öarna, begränsa möjligheten till nybyggnation och hota fårnäringen. Det kraftigt ökade antalet skott som ska avfyras kommer att leda till ökade utsläpp av giftiga metaller som bly, koppar, zink och antimon, vilket hotar det unika naturlivet i skärgården. Många uttrycker också en oro över att deras skärgård ska bli skådeplats för framtida internationella militärövningar, något som saknar stöd bland befolkningen. Dessutom har möjligheterna till information till och dialog med de boende varit begränsade.

Boende på Donsö, Styrsö och Brännö har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen. Det har även stadsdelsnämnd Västra Göteborg, som inkluderar skärgården, gjort enhälligt på förslag från ledamöter från Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Kommunstyrelsen i Göteborg har också överklagat beslutet med motiveringen att den kraftiga utökningen av skjutövningarna i skärgården är ”oproportionerlig”, och man menar angående eventuella internationella övningar att de bör ”inte ske i en skärgård till en storstad med höga naturvärden och ett omfattande friluftsliv”.

Mark- och miljödomstolen överlämnade ärendet för beslut till regeringen 2011. Sedan dess bereds frågan på Miljödepartementet. Efter mer än fyra år av osäkerhet för framtiden i Göteborgs skärgård är det nu hög tid att regeringen ger besked och fattar beslut.

Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vilka initiativ avser miljö- och klimatministern att ta för värna miljön och de boende i Göteborgs skärgård och förhindra en utökad användning av skärgårdsskjutfältet?