Interpellation 2014/15:336 Barnkonsekvensanalys vid överskuldsättning

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Antalet personer i Sverige som sitter fast i skuldfällan och inte kommer ur den blir allt större. Över 100 000 personer har funnits i kronofogdens register i 20 år eller mer och tvingas leva på existensminimum. Det är en tragedi för dem som är inne i skuldfällan men också ett stort samhällsproblem. Överskuldsättning kostar enligt kronofogden samhället 30–50 miljarder kronor årligen i form av ökad ohälsa bland de skuldsatta.

En grupp som drabbas hårt av överskuldsättning är barnen, och tyvärr har de utredningar som hittills gjorts om överskuldsättning inte tillräckligt analyserat vilka konsekvenserna blir för alla de barn och unga som kan komma att leva under mycket knappa ekonomiska omständigheter under många år, kanske större delen av barndomen. Närmare 40 procent av skuldsaneringsgäldenärerna har enligt den statliga utredningen Ut ur skuldfällan hemmavarande barn. Många av dessa barn förvägras rätten att leva normala liv. De har inte råd att spela fotboll för att fotbollskorna är för dyra, gå i musikskola för att avgiften är för dyr, gå och fika med kompisar, gå på bio eller delta i andra fritidsaktiviteter som kostar pengar.

Barnombudsmannen har i samband med tidigare utredningar framfört kritik mot att barnens rättigheter inte blivit tillräckligt belysta. Det finns i dag alltför lite forskning runt hur barn drabbas av överskuldsättning. Därför behöver det tas krafttag och särskilt utreda barns rättigheter och situation genom att göra en särskild barnkonsekvensanalys för barn och unga som lever i familjer med överskuldsättning.

Socialstyrelsen beskriver i en utredning från 2013 att barn som växer upp i överskuldsatta familjer drabbas hårt av ett mycket utsatt ekonomiskt läge, och man menar att dessa familjers livsvillkor sannolikt hör till de sämre i samhället. Barnen upplever ofta att de väldigt tidigt måste sätta sig in i familjens ekonomiska situation, vilket kan göra att skola och fritid blir lidande. En del barn berättar att de känner sig utanför i skolan eftersom de inte kan följa med på olika aktiviteter. Forskning har visat att barn som vuxit upp i social utsatthet står inför en större risk att själva hamna utanför jämfört med andra barn.

Finansmarknads- och konsumentministern har meddelat att regeringen för närvarande ser över överskuldsättningsfrågan och ska återkomma med förslag till åtgärder under året.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

  1. Har statsrådet tagit något initiativ till att det även görs en barnkonsekvensanalys i samband med att regeringen ser över frågan om överskuldsättning?
  2. Tänker statsrådet verka för att regeringen lämnar förslag som förbättrar situationen för alla de barn och unga som lever i familjer med överskuldsättning?