Interpellation 2014/15:334 Förbättrat klimat för entreprenörskap

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

 

Den 27 mars 2014 tillsattes genom Finansdepartementet en kommitté med uppgift att återkomma med konkreta förslag kring hur klimatet för entreprenörskap och innovativt företagande kunde förbättras. Kommittédirektiven antagna av den dåvarande regeringen innehöll en lång rad konkreta uppdrag där den tillsatta kommittén skulle återkomma med förslag kring hur klimatet för entreprenörskapet skulle kunna förbättras. Nyligen beslutade regeringen att lägga ned den tillsatta kommittén och i stället tillsätta en annan utredning med namnet Utveckling av innovations- och entreprenörskapsklimatet. Vid en snabb anblick är det lätt att tro att den nya utredningen har samma ansats, men vid närmare studier av direktiven kan man snabbt konstatera att nuvarande regering strukit viktiga delar av det tidigare uppdraget. Bland annat saknas nu följande uppdrag:

Att undersöka om det finns strukturer eller andra företeelser eller regler i inkomstskattesystemet eller i regelverket för socialavgifter som motverkar entreprenörskap och företagande.

Att utvärdera sänkningen av lägsta tillåtna gräns för aktiekapital för privata bolag samt undersöka behoven av ytterligare justeringar.

Mina frågor till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är således:

 

Varför har bland annat dessa direktiv strukits?

Menar ministern att dessa parametrar saknar betydelse för det svenska entreprenörsskapsklimatet?