av Jessica Polfjärd (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Statsministern nämner i sin regeringsförklaring 2014 vikten av fler arbetade timmar. Det är dock en retorik som saknar bäring i flera av de förslag som den nytillträdda regeringen hittills hunnit avisera.
Det har under de två gångna mandatperioderna blivit billigare för arbetsgivare att anställa personer som fyllt 65 år. Detta har, tillsammans med ett fördubblat jobbskatteavdrag för denna grupp, gjort att fler äldre valt att stanna kvar längre i arbetslivet. Det är positivt av flera skäl. Att den som vill kan fortsätta att arbeta är betydelsefullt för individen. Samtidigt har denna politik bidragit till fler arbetade timmar och därmed mer resurser till vår gemensamma välfärd.
Utöver att nu skarpt gå fram med det tidigare kända och jobbförstörande förslaget att göra det dyrare att anställa unga väljer regeringen bland annat att gå fram med förslag som ska göra det dyrare att anställa också äldre människor. Förslaget innebär att en särskild löneskatt ska införas för alla som fyllt 65 år. Det är ett förslag med tydliga negativa konsekvenser för jobben.
Även regeringens egen promemoria ”Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015” visar tydligt på risker med det presenterade förslaget. Det noteras bland annat i promemorian att en del av den införda löneskatten på kort sikt antas övervältras på lönerna. Det beskrivs vidare att den del av höjningen som inte övervältras på löner leder till lägre vinster för företagen, vilket ger ett lägre uttag av bolagsskatt. På längre sikt riskerar hela den särskilda löneskatten att övervältras på lönekostnaderna i form av lägre löner, för hela lönekollektivet, enligt promemorian.
I vissa fall kan effekten stanna vid lägre löner, och i andra fall kanske arbetsgivare helt enkelt låter bli att anställa äldre. När kostnaderna för att anställa ökar är det också en uppenbar risk att det blir mindre attraktivt för arbetsgivare att rekrytera äldre personer. Den särskilda löneskatten för äldre som nu föreslås ska införas riskerar därmed sammantaget att bli en straffskatt som slår mot äldre arbetstagare i form av lägre löner och färre jobb.
Jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:
Vilka risker ser finansministern för att den särskilda löneskatten blir en straffskatt för äldre som väljer att stanna kvar i arbetslivet?