Interpellation 2014/15:327 Sveriges hållning till Republiken Kina (Taiwan)

av Hans Rothenberg (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Taiwan (officiellt Republiken Kina) grundades 1912 och har de senaste decennierna utvecklats från auktoritär diktatur till en numera etablerad demokrati. Fram till 1971 representerade Kina i Förenta nationerna och dess säkerhetsråd. Därefter övertog Folkrepubliken Kina (fastlands-Kina) Taiwans plats i såväl FN som i dess säkerhetsråd. I dag är Taiwan den enda fungerande demokrati i världen som saknar en plats i FN.

 Trots detta åtnjuter inte Taiwan det erkännande från Sveriges regering som andra länder och territorier, nu senast Palestina, blivit föremål för. Detta sker trots att Taiwan har ett vida långt försprång gentemot dessa när det gäller faktorer som rör statsbildning och stabilitet. Taiwan har en väl fungerande demokrati och därtill ett fungerande välfärdssystem. Landet har såväl en konstitution som militärmakt och det hålls självständiga demokratiska val till parlament och lokalförsamlingar. Trots den av historiska skäl komplicerade relationen till Kina, ligger Taiwan heller inte i väpnad konflikt med något annat land.

 

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: Avser utrikesministern och regeringen att verka för att ge Taiwan samma observatörsstatus i FN som Palestina har? Avser utrikesministern och regeringen att verka för att Sverige erkänner Republiken Kina (Taiwan)?