Interpellation 2014/15:309 Sveriges utrikespolitiska hållning till Ryssland

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har framgått av uppgifter i medierna att regeringen i ett samtal med företrädare för  Ryska federationen i Sverige mottagit synpunkter på att Sverige som ”militärt alliansfri” skulle samöva militärt med USA. Enligt uppgifterna i medierna skulle regeringen ”betonat” att det inte skulle ses som en markering. Dessutom skulle regeringen ha påtalat att inga plan skulle landa på estniskt territorium. Med detta skulle företrädaren ha ”förefallit nöjd”, heter det vidare enligt medierna.

 

Med hänvisning till dessa uppgifter uppkommer följande frågor:

  1.  Gör utrikesminister Margot Wallström och Sveriges regering till skillnad från många andra länder bedömningen att den ökade övningsverksamheten som vi deltar i inte hänger samman med den ryska aggressionen och agerandet i vårt närområde?
  2.  Är det utrikesministerns och regeringens uppfattning att Sverige ska förhålla sig neutralt i förhållande till ryska uttalanden om samövningar med USA och våra baltiska grannar?
  3.  Vilken är utrikesministerns och den svenska regeringens hållning till ryska försök till påtryckningar gällande våra säkerhets- och utrikespolitiska vägval?