Interpellation 2014/15:306 Hemvärnets betydelse i det nya säkerhetsläget

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Hemvärnet är en viktig resurs för det nationella försvaret när det gäller till exempel skydd av kritisk civil och militär infrastruktur och viktigare skyddsobjekt. Hemvärnsförbanden finns i hela landet och kan snabbt sättas in vid en eventuell kris eller incident.

I samband med det försämrade säkerhetsläge vi sett i Sveriges närområde den senaste tiden har Försvarsmakten varnat för ett ökat hot när det gäller påverkansoperationer, incidenter och konfrontationer. På grund av sin höga tillgänglighet är hemvärnsförbanden användbara för att möta sådana hot. Ett bra exempel är hemvärnets delaktighet i underrättelseoperationen vid den bekräftade ubåtskränkningen i Stockholms skärgård i oktober.

Försvarsberedningen, där försvarsminister Peter Hultqvist var ledamot, framhöll i sin försvarspolitiska rapport i maj 2014 att hemvärnets numerär bör öka och att hemvärnet även bör utvecklas för att lösa mer kvalificerade uppgifter. Beredningen pekade också på att hemvärnet för att lösa de mer kvalificerade uppgifterna ska kunna utrustas med till exempel granatkastare och burna luftvärnsrobotar.

 Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist är:

 

Hur ser försvarsministern på hemvärnets betydelse i ljuset av det förändrade säkerhetsläget och möjligheten att öka dess numerär och ge förbanden mer kvalificerade uppgifter och materiel?