Interpellation 2014/15:287 Regeringens agerande gällande Efsi

av Jan Ericson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid en föredragning i finansutskottet den 10 februari stod det klart att regeringen stöder EU-kommissionens förslag om Efsi, Europeiska fonden för strategiska investeringar.

Föredragningen av statssekreterare Karolina Ekholm visade dock på uppenbara risker kopplade till detta projekt. Det gäller inte minst brister i finansieringen som kan utmynna i att Sverige i värsta fall i framtiden kan tvingas betala ytterligare pengar till EU-budgeten, utöver redan beslutad avgift. De ”garantier från EU-budgeten” som nämns i investeringsplanen är endast till 50 procent täckta med riktiga pengar.

Inte mindre än 8 miljarder euro i garantier ställs ut utan annan täckning är tillkommande insatser från medlemsstaterna. I övrigt tas medel bland annat från forskningsområdet, vilket känns mycket olyckligt med tanke på att just forskningssatsningarna är ett av de områden som fungerar bäst inom EU.

Om kommissionens investeringsplan hade känts som en stark, viktig och genomtänkt satsning för Europas framtid hade man kanske kunnat acceptera den ekonomiska risken och omprioriteringarna, men föredragningen i finansutskottet pekade på flera avgörande oklarheter där objektiva bedömningar av investeringsobjektens kvalitet och potentiella lönsamhet riskerar att få stå tillbaka för politiska intressen.

För det första är det av EU politiskt beslutade prioriterade områden som ska styra vart investeringsfondens pengar ska gå.

För det andra finns starka krav och förväntningar från olika länder att pengarna ska komma alla medlemsstater till del, och att detta ska väga tungt när pengarna fördelas.

För det tredje finns en risk att de stora överbyggnader i form av en ny styrelse och mer EU-byråkrati kommer att förbruka en del av pengarna.

Det är inte heller någon som helst brist på kapital inom EU, inte ens brist på riskvilligt kapital. Problemet är snarare att hitta lönsamma investeringar som känns hållbara på sikt och som kan ge investerarna en god avkastning. I den mån sådana objekt erbjuds kommer de inte att ha svårt att hitta finansiärer. Risken med Efsi är att fonden kommer att investera i sådant som professionella investerare väljer bort. Det betyder en ökad risk för förluster i Efsi.

 

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson: Hur avser finansministern att agera i de kommande förhandlingarna om Efsi för att minimera riskerna för att politiskt styrda investeringar i framtiden ska leda till kostnader för de svenska skattebetalarna?