Interpellation 2014/15:284 Onyktra och körkortslösa chaufförer

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Varje år dödas ca 75 människor och 1 000 skadas svårt i Sverige på grund av alkohol i trafiken och varje timme görs ca 525 onyktra resor i Sverige.

Rattfylleri är ett av de stora trafiksäkerhetsproblemen i Sverige. Under 2012 ankom 3 017 300 motorfordon till svenska hamnar från utlandet. Hamnar och färjelägen har under lång tid betraktats som riskmiljöer för rattfylleri. Här jobbar man nu med möjligheten att sätta upp alkobommar.

Alkohol och lastbilar är en mycket farlig kombination på våra vägar då följderna blir oerhört omfattande vid olyckor och detta är helt oacceptabelt.

En annan mycket farlig kombination är chaufförer som saknar körkort eller giltiga utbildningar för att framföra fordonet. I dag är riskerna mycket små för dessa chaufförer att bli ertappade.

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet Anders Ygeman vidta för att säkerställa att polisen kan arbeta på ett effektivt sätt för att minska antalet rattfulla förare ute på våra vägar? Och vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att komma till rätta med problemet att chaufförer som saknar körkort och giltiga utbildningar ändå kör omkring på våra vägar?