Interpellation 2014/15:280 Demografisk utmaning för arbetsmarknaden

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Mellan 2006 och 2014 minskade andelen 25–64-åringar i befolkningen kraftigt i Sverige. I till exempel Tyskland har den andelen varit konstant. Trots att den mest produktiva andelen av befolkningen krympte tillhörde Sverige mellan 2006 och 2014 de ekonomiskt mest framgångsrika länderna. På sikt är det dock en utmaning för Sverige att den andel av befolkningen som arbetar mest krymper.

För att bibehålla samma bnp per capita med en procentuellt krympande arbetande befolkning behöver den delen av befolkningen antingen arbeta fler timmar eller höja sin produktivitet. För många skulle krav på fler arbetade timmar eller kraftigt höjd produktivitet riskera bli en arbetsmarknad med alltför stora krav. Ett annat alternativ, samtidigt som man stöttar arbetade timmar och produktivitet, är att tidigare få in ungdomar på arbetsmarknaden och förlänga arbetslivet. Tack vare till exempel sänkta kostnader för att anställa och ökade drivkrafter för att stanna kvar i arbetskraften är det i dag dubbelt så många över 65 år i arbetskraften jämfört med 2006.

När finansministern presenterade sin budget innehöll den flera förslag som förstärker i stället för möter de demografiska problem Sverige står inför. Finansministern föreslår höjda trösklar till jobb för unga och såväl svagare drivkrafter som sämre möjligheter för äldre att stanna kvar i jobb.

Enligt min uppfattning försvårar regeringen för yngre och äldre på arbetsmarknaden när vi har en demografisk utveckling som gör att fler behöver komma i jobb tidigare och fler behöver stanna kvar längre i arbetskraften. Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern och regeringen att vidta för att underlätta för yngre och äldre på arbetsmarknaden med hänsyn till den ovan beskrivna demografiska utvecklingen?