av Johan Hultberg (M)
till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
Skogsnäringen är fundamentalt viktig för svensk ekonomi men också för möjligheterna att möta klimatutmaningen och ställa om vår ekonomi till en hållbar biobaserad sådan. Alliansregeringen såg skogsnäringens stora potential och tog en rad initiativ för att ännu bättre ta vara på allt vad skogen – vårt gröna guld – kan ge oss. Bland annat tog alliansregeringen initiativ till ett nationellt skogsprogram och gav Formas, Vinnova och Energimyndigheten i uppdrag att i samråd ta fram en nationell strategi för utvecklingen av en biobaserad samhällsekonomi för en hållbar utveckling. Nu är det oerhört viktigt att den nya regeringen fullföljer detta viktiga arbete.
Det är mycket tack vare bioenergin från skogen som Sverige med stor framgång lyckats fasa ut fossil energi som energikälla för uppvärmning. Bioenergin från skogen kan också förädlas till drivmedel så som metanol och biogas. Att ta vara på restprodukter och ny teknik i kombination med längre och tyngre lastbilar har god potential att bidra till stärkt konkurrenskraft i skogsnäringen och samtidigt minskad klimatpåverkan.
Dessvärre tycks regeringen motsätta sig längre, tyngre och effektivare transporter. Dessutom hotas nu uttaget av biobränsle ur skogen också av den nya regeringens planer på att införa en straffskatt på avstånd, en kilometerskatt. En sådan skatt skulle kraftigt höja priset på svenskt biobränsle från skogen och riskera att göra skogsbränsleuttag olönsamt på många håll i landet. Att införa en kilometerskatt, som ju inte är en skatt på utsläpp utan på just avstånd, skulle alltså riskera att bromsa i stället för påskynda klimatomställningen.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till klimat- och miljöminister Åsa Romson: