Interpellation 2014/15:259 Höga andrahandshyror

av Nooshi Dadgostar (V)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I storstadsregionerna och andra kommuner med inflyttning råder sedan flera år bostadsbrist. Som en konsekvens av bostadsbristen bor fler människor inneboende hos andra eller hyr i andra hand. Den förra regeringen gjorde flera förändringar som förbättrade villkoren för dem som hyr ut sitt ägda boende, på bekostnad av andrahandshyresgästerna. Bland annat gjorde man avdragsmöjligheterna vid andrahandsuthyrning mer generösa och tog bort möjligheten att få tillbaka överhyra om man hyrt någon annans bostadsrätt eller villa.

Nu vill bostadsministern låta Boverket se över frågan, men jag menar att det länge har varit uppenbart att konsekvenserna av dessa förslag leder till högre hyror. Det har flyttat makt från dem som behöver hyra en bostad till dem som har möjlighet att köpa en bostad. Nu ser vi också att människor köper flera bostäder i spekulationssyfte för att hyra ut och tjäna pengar på bostadsbristen.

Vänsterpartiet är berett att vidta åtgärder omgående för att stärka andrahandshyresgästernas trygghet, exempelvis genom att slopa den nya lagen om uthyrning av egen bostad.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Är statsrådet beredd att avskaffa lagen om uthyrning av egen bostad, som den borgerliga regeringen införde?