Interpellation 2014/15:247 Rättsosäkert läge för bönderna

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det nya landsbygdsprogrammet som alliansregeringen beslutade om den 5 juni 2014 löper från 2014 till 2020. Programmet består av stöd och ersättningar för att utveckla skogs- och lantbruk och landsbygdsutveckling. EU-kommissionen arbetar nu med att granska och godkänna det svenska landsbygdsprogrammet, vilket beräknas vara klart i juni 2015.

För närvarande arbetar också Jordbruksverket med att ta fram mer detaljerade regler om de olika jordbruksstöden. Problemet är bara att vissa stöd och ersättningar ingår i landsbygdsprogrammet som EU ännu inte har godkänt. Så länge som EU inte har beslutat om landsbygdsprogrammet kan inte Jordbruksverket slutgiltigt fastslå regelverket. De regler som Jordbruksverket inte har kunnat besluta om berör bland annat kompensationsbidrag, miljöersättningar, miljöinvesteringar och tekniska detaljer.

Det gäller exempelvis förgröningsstödet, ett nytt stöd inom gårdsstödet som infördes i år. Förgröningsstödet för 2015 kommer att vara 30 procent av det som utgick i gårdsstöd 2014. På Jordbruksverkets hemsida kunde man mycket riktigt strax före jul läsa att alla detaljer kring förgröningsstödet ännu inte är klara.

Eftersläpningen ställer till problem för dem som regelverket omfattas av. I juli månad varje år måste lantbrukarna planera växtodlingen för året därpå, en planering som nu tvingas ”ske i blindo” eftersom man inte vet hur ersättningarna för nästa år kommer att se ut. Växtodlingsplaneringen kommer att genomföras som vanligt till sommaren och lantbrukare lär skicka in sina ansökningar – men beslut och utbetalningar kan inte ske förrän EU-kommissionen har godkänt landsbygdsprogrammet.

Tanken är alltså att kontrollprogrammet för 2015 ska ske enligt de nya reglerna som inte var kända när planering och ansökan skedde. Inom vilken annan bransch skulle man tillåta att företagaren riskerar att straffas utan att han eller hon kände till regelverket i förväg? Systemet uppfattas av många med rätta som både otydligt och rättsosäkert.

Ett sätt att komma runt osäkerheten kring förgröningsstödet och miljöersättningar vore att använda sig av gällande regler även 2015. Därmed skulle Jordbruksverket få möjlighet att kommunicera det kommande regelverket lagom till planeringen av växtodlingen till 2016.

Mot bakgrund av ovanstående är mina frågor till statsrådet Sven-Erik Bucht:

  1. Kan statsrådet tänka sig att verka för att skjuta upp tillämpningen av de nya reglerna till 2016 vad gäller ansökningar för 2015? 
  2. Jag vill också fråga statsrådet hur han ser på kravet att alla regler för 2016 ska vara beslutade och kommunicerade senast juli månad 2015.