Interpellation 2014/15:240 Förändrade förutsättningar för skogsbrandsutredningen

av Stig Henriksson (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Direkt efter den stora skogsbranden i Västmanland tillsatte den dåvarande regeringen en utredning med syftet att dra lärdomar av branden inför framtiden.

Utredningen lades under Försvarsdepartementet och fick namnet Skogsbranden i Västmanlands län – lärdomar för framtiden. Kammarrättsrådet Aud Sjökvist fick uppdraget, och knappt ett år fick utredaren på sig för att beskriva och utvärdera dels den operativa insats som gjorts, dels övrigt arbete som har bedrivits av olika aktörer i samband med skogsbranden samt komma med förslag till förbättringsåtgärder och eventuella författningsändringar.

Förutsättningarna för utredningen har nu förändrats. Utredningstiden har kortats med ett halvt år och ska redovisas den 1 mars. Förslag till förändringar och förbättringar i katastrofhantering har flyttats från själva utredningen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Denna förändring skapar en rad frågetecken. Det borde vara av högsta prioritet med en heltäckande och inte minst oberoende utredning. Det är viktigt att inte förglömma att MSB var en del av räddningsinsatsen, varför oberoendet kan ifrågasättas.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

1. Vilka skäl ligger till grund för beslutet att utredningen ska avslutas i förtid?

2. Ser statsrådet ingen risk med att MSB – en i skeendet i högsta grad involverad aktör – ska ansvara för en central del i utredningen?