Interpellation 2014/15:237 Framtidens livsmedelsförsörjning

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vid beslut om godkännande för nya GMO-produkter inom EU i november förra året lade den svenska representanten oväntat ned sin röst. Representanten hade enligt uppgift fått instruktion om detta, vilket är ett tydligt avsteg från tidigare, då Sveriges ståndpunkt alltid har förlitat sig på vetenskapliga rekommendationer. Formerna för detta har redan diskuterats, och jag utgår från att regeringen i fortsättningen kommer att följa riksdagens beslut för motsvarande ställningstaganden.

Sedan människan började odla har hon också ägnat sig åt växtförädling, för att få fram grödor som ger större avkastning och är bättre anpassade för olika klimat. I dag är det möjligt att förändra grödornas arvsmassa genom genteknik, vilket ger önskade egenskaper på kortare tid än traditionell växtförädling.

GMO är en kontroversiell fråga inom EU, till stor del beroende på att felaktig information sprids och att man i debatten väljer att bortse från vetenskapliga rekommendationer. Det är beklagligt, eftersom GM-grödor med stor avkastning har god potential att möta det kraftigt ökade behovet av livsmedel i den nära framtiden. I det perspektivet bör också vägas in att det finns risk för att klimatförändringarna gör odlingsbar mark oanvändbar. GM-grödor med stor avkastning kan då bidra till att kompensera för dessa förluster av åkerarealer. Därtill kan nämnas att många GM-grödor till exempel bättre klarar insektsangrepp och sjukdomar som orsakar förlorade skördar, vilket innebär att behovet av bekämpningsmedel kan minskas kraftigt.

I dag är svensk och europeisk livsmedelsförsörjning i stor utsträckning beroende av handel, både för export av överskott och för import av sådant vi har underskott på eller inte alls kan odla i Europa. Sett ur detta perspektiv har Sverige och EU goda förutsättningar att dels bidra till jordens födoförsörjning och dels vara ledande i den globala konkurrensen. Men då krävs att Sverige och andra medlemsstater driver på i EU för fler frihandelsavtal, ökad handel och att fler GM-grödor får odlas och säljas, baserat på god vetenskaplig grund.

Mina frågor till statsrådet är:

 

Vad är statsrådets och regeringens hållning i frågan om GMO och GM-grödor?

Kommer statsrådet att inom EU verka för att fler GM-grödor får odlas och säljas, baserat på god vetenskaplig grund?