Interpellation 2014/15:218 Utrikesfödda akademikers etablering inom vård och omsorg

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Arbetsmarknaden är i dag i ett akut behov av personal som vill ta anställning inom vård och omsorg, och inte minst personer som också har rätt kompetens. I integrationsdebatten lyfter flera upp behovet av en bättre validering av examen från utlandet. Folkpartiet delar den uppfattningen, och vissa initiativ togs redan av alliansregeringen. Ännu finns inget samlat, nationellt system för validering.

Ett samhällsområde som särskilt pekar på behov av kompetensförsörjning är sjukvården och landstingen runt om i landet. Trots att många nyanlända är utbildade läkare, kirurger och med annan specialistkompetens finns stora brister i mottagandet och systemet som gör att denna kompetens inte används snabbare i vår välfärd, vilket är ett slöseri med mänskliga resurser.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Gabriel Wikström:

  1. När kommer statsrådet och regeringen att ta fram en nationell valideringsmodell för utrikesfödda akademiker?
  2. Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta så att myndigheter, till exempel Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen kan agera snabbare i integrationsarbetet för exempelvis läkare som är nyanlända?
  3. Är statsrådet och regeringen beredda att kompensera eller ta andra initiativ så att landstingen blir bättre på att erbjuda läkare som är nyanlända yrkeshandledning eller yrkespraktik?