Interpellation 2014/15:209 Vargjakten i Dalarnas län

av Ulf Berg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Riksdagen beslutade i december 2013 att Naturvårdsverket ska få fatta beslut om vargjakt, och som ett led i att besluten ska kunna tas närmare berörda har verket möjlighet att delegera beslutet till länsstyrelserna. Länsstyrelserna i Dalarna, Örebro och Värmland har fått möjlighet till lokala beslut efter att beslut om vargjakt delegerades till dem. Na​turvårdsverket har angett utförliga direktiv vad som måste uppfyllas för att vargjakt ska kunna beslutas.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat o​​m att totalt åtta vargar får skjutas i länet mellan 9 och 15 februari 2015. Dock har beslutet om licensjakt på varg i Dalarnas län och övriga två län överklagats till Naturvårdsverket. Beslutet blev att fortsatt tillåta licensjakt på varg i Värmland och Örebro då beslutet enligt Naturvårdsverket uppfyllde de kriterier som måste vara uppfyllda för att licensjakt ska komma till stånd. När det gäller jakten i Dalarnas län så stoppades jakten eftersom länsstyrelsens beslut inte uppfyllde de stränga krav som måste vara uppfyllda för att licensjakt ska bli möjlig. 

Det är ett stort demokratiskt problem, att beslut som fattats i god ordning, i enlighet med riksdagsbeslut, inte kan genomföras på grund av bristande kompetens hos Länsstyrelsen i Dalarna. Länsstyrelsen är trots allt statens förlängda arm, och ett rimligt krav är att den kunskap ska finnas som möjliggör att riksdagens och regeringens beslut kan bli verklighet.

Dalarnas län har troligen landets högsta koncentration av rovdjur, vilket orsakar att många djuruppfödare känner en stor oro för att få sina tamdjur rivna av bland annat varg. Fördelarna med licensjakten är att revir som orsakar stor skada prioriteras och revir med hög genetisk status på vargarna skyddas från jakt. 

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är följande:


Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa att det finns tillräcklig kompetens hos länsstyrelserna för att fatta beslut som är juridiskt hållbara när det gäller licensjakt på varg?